Alternatieve beleggingen: Ontdek onconventionele investeringsmogelijkheden zoals kunst, wijn, verzamelobjecten en meer.

Wanneer de traditionele beleggingen je niet voldoening geven, kun je altijd kijken naar alternatieve beleggingen. Het biedt de mogelijkheid om in te investeren in andere beleggingsproducten en zo buiten de gebaande paden te treden. In dit artikel staan we stil bij verschillende opties van alternatieve beleggingen, waaronder kunst, wijn, verzamelobjecten en meer. De mogelijkheden zijn eindeloos; leer hoe je de juiste selectie maakt, wat de risico’s zijn en meer.
Alternatieve beleggingen: Ontdek onconventionele investeringsmogelijkheden zoals kunst, wijn, verzamelobjecten en meer.

1. Wat zijn alternatieve beleggingen?

Alternatieve beleggingen zijn investeringen in assets die niet conventioneler zijn dan aandelen, obligaties, of andere traditionele beleggingen. In veel gevallen worden alternatieve beleggingen gebruikt om een belegger te helpen risico’s te diversifiëren, waardoor het zogenoemde effect van zachte landing kan worden versterkt. Enkele voorbeelden van alternatieve beleggingen zijn:

 • Vastgoed
 • Private Equity-fondsen
 • Commodities
 • Derivaten
 • Hedging-instrumenten
 • Agrarische investeringen
 • Managed futures

Alternatieve beleggingen vereisen meer kennis van de belegger vanwege het feit dat ze vaak complexer zijn dan de traditionele, conventionele beleggingen. Daarnaast, aangezien ze niet worden verhandeld op een openbare beurs, kunnen deze kinderen ineens een veel hoger risiconiveau bij een belegger opleveren. Het is daarom belangrijk dat beleggers voordat ze in alternatieve beleggingen investeringen, goed geïnformeerd zijn over de kenmerken ervan en de potentieel betrokken risico’s.

Het rendement op alternatieve beleggingen is vaak gemengd – soms zijn er grote winsten en soms grote verliezen. De resultaten verschillen van jaar tot jaar en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals economische omstandigheden, marktcondities en politieke instabiliteit. Het is daarom belangrijk dat beleggers de nauwkeurige risico’s kennen van de alternatieve beleggingen waarin ze willen investeren en de mogelijke winst of verlies voordat ze een investering doen.

1. Wat zijn alternatieve beleggingen?

2. Hoe kies je de juiste alternatieve belegging?

Het kiezen van alternatieve beleggingen er niet gemakkelijk; daarom is het belangrijk om de juiste keus te maken. Hier zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je de juiste alternatieve belegging zoekt:

 • Kies een belegging die rekening houdt met jouw riskoprofiel – bepaal of je een groot risico wil lopen of liever een wat minderrisico nemen. Onze risico-profieltest is hierbij een goede hulp.
 • Bepaal hoeveel rendement je zoekt – als je veel risico neemt, kan je een groter rendement verwachten dan als je veilige beleggingen kiest. Als je een minimale risico wilt, is het rendement meestal ook lager.
 • Neem een belegging die past bij je investeringsdoelstellingen – een van de beste manieren om het rendement van jouw beleggingen te optimaliseren is door te kiezen voor een belegging die bij je financiële doelstellingen past.

Het kiezen van de juiste alternatieve investering kan een tijdrovend proces zijn. We raden je aan om goed onderzoek te doen om je investeringsstrategie te definiëren en dan beleggingen te kiezen die passen bij jouw financiële doelstellingen. Lauwer investeurs kunnen ook professionele beleggingsadviseurs zoeken, die ze kunnen helpen bij het maken van de juiste beleggingen.

2. Hoe kies je de juiste alternatieve belegging?

3. Kunst als investering: een effectieve optie?

Kunst als investering is een optie waarmee u iets exclusiefs in uw portefeuille kunt toevoegen. Dit betekent dat u – in tegenstelling tot bij traditionele beleggingen – geïnvesteerd kapitaal in een stuk kunst kunt plaatsen. Daarnaast biedt deze investering mogelijkheden om het vermogen te beschermen tegen inflatie en koersschommelingen. Hieronder volgen enkele redenen waarom een kunstinvestering zo effectief kan zijn.

 • Stijgende waarde: De waarde van kunst kan door diverse factoren worden beïnvloed. Een stijging in waarde is vaak het gevolg van nieuwe trends, die bepaalde stijlen of materialen bekendheid geven bij kopers. Ook de bekendheid van een kunstenaar of een specifiek werk kan effect hebben op de waarde ervan.
 • Variaabel rendement: Mensen kunnen bij de investering in kunst genieten van variabel rendement. In tegenstelling tot traditionele beleggingen waar het risico beperkt is, kunnen kunstinvesteringen een hoog rendement opleveren. Hierdoor kunnen beleggers hun portefeuille diversifiëren.
 • Opleving van kunstmarkten: Doordat veel kunstcollecties worden verkocht, zal de waarde van kunstwerken in veel gevallen toenemen. Hierdoor kunnen beleggers hun waardering beter laten stijgen. Ook de interesse in kunst en de toegenomen bekendheid van kunstenaars kunnen een positief effect hebben in deze markten.

Kortom, een kunstinvestering is een effectieve optie als het gaat om het opbouwen van vermogen. Daarnaast kan de investering uitstekend worden gecombineerd met andere beleggingen, waardoor het vermogen nog meer wordt diversifieert. Hoewel geen enkele belegging risicoloos is, bieden kunstinvesteringen een unieke manier voor beleggers om hun portefeuille te versterken.

4. Verzamelobjecten: een rendabele belegging?

Verzamelobjecten zijn waardevolle stukken die gekocht en verzameld worden voor persoonlijk bezit of verkoop. Het verzamelen is een populair hobby en sommige mensen doen het alleen voor plezier, terwijl anderen het als een investering zien. Als je denkt aan verzamelobjecten als een rendabele investering, is het belangrijk de risico’s te begrijpen en een goed onderzoek te doen. Hier zijn enkele tips:

 • Kies een object dat je interesseert. Eerst en vooral, de beste manier om verzamelobjecten te kopen en te verkopen is door je aangetrokken te voelen tot het object. Je zult gepassioneerder zijn over het verzamelen, krijgen een gevoel van verwachting en plezier. Tegelijkertijd zal je een gratis sessie over de marktprijs krijgen, die betekent dat je beter geïnformeerd wordt over de waarde van het object, wat de stukken waard zijn en waar je voor moet betalen.
 • Volg de trends op de markt. Er is altijd een marktpraktijk in verzamelobjecten, en sommige markten zoals antiek zijn zeer cyclisch, waardoor het handig is om de trends te volgen. Je moet goed op de hoogte blijven over wat er gebeurt in verschillende verkoopmarkten en regelmatig lanceren.
 • Zorg ervoor dat je je objecten goed opslaat. Het opslaan van verzamelobjecten kost tijd en energie, maar het is de moeite waard als je de waarde van je objecten wilt behouden. Je moet je objecten kunnen verzorgen en het juiste oppervlak met het juiste materiaal gebruiken om schade te voorkomen. Daarnaast, zorg ervoor dat je een goed archief hebt, dat alle informatie over het object toont, als de oorsprong, locatie, datum en andere gegevens.

Als je alle bovenstaande tips volgt, kan verzamelen een rendabele investering zijn. Het kan echter ook een kans zijn om kennis te vergaren over een onderwerp dat je interesseert. Als je erin slaagt om gepassioneerd te blijven en toegewijd aan het verzamelen, kan het een leuke ervaring zijn die uiteindelijk leidt tot een lonende investering.

5. Wijn als alternatief: hoe vind je de juiste fles?

Een wijn kiezen
Het kiezen van een wijn kan een uitdagende taak zijn. Om de juiste fles te vinden, moet je weten wat je wilt en welke smaak je lekker vindt. Denk hierbij aan lekkere kruidige wijn, zoete witte wijn of zure rode wijn. Probeernaast je gebruikelijke keuzes ook wat nieuwe wijnen te proberen die je misschien nog niet eerder geproefd hebt.

Hoe weet je wat je wilt?

Als je niet zeker weet wat je precies wilt, vraag dan in een wijnwinkel om advies. De verkopers kunnen je helpen om te bepalen welk type wijn bij jou past en je helpen om een wijn te selecteren binnen jouw budget. Wijn uitblinkers die gaan over kwaliteit, smaak en aantal mogelijkheden, geven je een beter inzicht wat er gaande is in de wijn wereld.

Stap voor stap

 • Bepaal in welke prijsklasse je wilt blijven.
 • Bepaal het type wijn dat je het meest aanspreekt.
 • Kies een soort wijn gebaseerd op bijvoorbeeld de druivensoort of land van herkomst.
 • Vraag advies aan iemand die meer kennis heeft dan jij.
 • Kijk of er flessen met een goede prijs/kwaliteit verhouding te verkrijgen zijn.

Het belangrijkste bij het vinden van de juiste fles wijn is dat je plezier hebt tijdens het selecteren ervan. Exploreer verschillende soorten wijn, zo kom je erachter welke jij het lekkerste vindt.

6. De voordelen van alternatieve beleggingen

Alternatieve beleggingen kunnen hoog renderende investeringsoplossingen bieden, zoals aandelen, obligaties, derivaten, edelmetalen en kunst. Dit soort beleggingen biedt een breed scala aan kansen voor zowel institutionele als particuliere beleggers, waardoor de mogelijkheid bestaat om de concurrentiekracht te vergroten.

Hieronder staan :

 • Hogere rendementen – Alternatieve beleggingen hebben vaak een hogere rendement voordat risico’s dan traditionele beleggingen.
 • Goede diversificatie – Alternatieve beleggingen bieden goede diversificatie omdat ze niet direct gekoppeld zijn aan de prestaties van de aandelenmarkt, wat betekent dat portefeuilles minder kwetsbaar zijn voor marktschommelingen.
 • Fiscale voordelen – sommige alternatieve bronnen, zoals bepaalde derivaten, bieden de mogelijkheid om belasting te verminderen, wat voor veel beleggers een aanlokkelijke optie is.

Alternatieve beleggingen hebben dus veel voordelen zoals hogere rendementen, goede diversificatie en fiscale voordelen. Als resultaat is de vraag naar alternatieve beleggingen de afgelopen jaren fors toegenomen, met name vanwege de verminderde volatiliteit van traditionele beleggingsinstrumenten en het effectieve beheer van beleggingen op lange termijn.

Q&A

Q1: Wat zijn alternatieve beleggingen?
A1: Alternatieve beleggingen zijn investeringsmogelijkheden buiten traditionele aandelen, effecten, spaarproducten en obligaties. Ze omvatten kunst, edele metalen, verzamelobjecten, wijn, landbouwgrond, cryptocurrencies en meer.

Q2: Zijn alternatieve beleggingen veilig?
A2: Net zoals conventionele investeringen hebben alternatieve beleggingen zowel risico’s als kansen. Investeer daarom alleen als je klaar bent om te verliezen, en pas je investering van tevoren op basis van je vermogen om de risico’s aan te gaan.

Q3: Wanneer is alternatieve belegging geschikt?
A3: Alternatieve beleggingen zijn geschikt als onderdeel van een breed, gediversifieerd investeringsportfolio. Door meerdere verschillende investeringen te combineren, minimaliseer je het risico, zelfs als er een tegenvallende prestatie is bij één investering.

Houd er rekening mee dat alternatieve beleggingen risicovol kunnen zijn, en u moet altijd uw eigen onderzoek doen voordat u enige vorm van investering doet. Als u de juiste alternatieve investeringsmogelijkheden kiest, kunt u echter grote financiële rendementen verwachten. Alternatieve beleggingen kunnen een interessante manier zijn om geld te verdienen zonder de overeenkomstige marktkwetsbaarheid te hebben. Door wat extra risico’s te nemen, kan uw portefeuille floreren.