ROAS-berekening: Het berekenen van ROAS

Weten hoe de effectiviteit van uw advertentiecampagnes kan worden gemeten? Een van de belangrijkste aspecten is het berekenen van uw ROAS. Er zijn verschillende formules en methoden die u kunt gebruiken om de ROAS te berekenen, afhankelijk van de specifieke doelen van uw bedrijf. In deze artikel worden deze methoden besproken, zodat u een betere ROAS-berekening kunt maken.
ROAS-berekening: Het berekenen van ROAS is een belangrijk aspect van het meten van de effectiviteit van advertentiecampagnes. Je kunt verschillende formules en methoden gebruiken om de ROAS te berekenen, afhankelijk van de specifieke doelen van je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld de totale inkomsten delen door de advertentiekosten of de waarde van de conversies delen door de kosten.

1. Wat is ROAS Berekenen?

Inhoud:
ROAS betekent Return On Advertising Spend. Het is een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) die je helpt om de waarde en prestaties van je advertentiecampagnes te meten. Met ROAS kunnen marketeers de investeringsrendementen van hun advertentieuitgaven bepalen door de opbrengst gemeten in termen van waarde in verhouding tot de campagne-uitgaven te beoordelen.

Berekenen van ROAS
De ROAS-berekening is eenvoudig. De formule is het volgende: ROAS = (Omzet / Adverteeruitgaven) X 100%.
ROAS wordt meestal gemeten als percentage van de uitgaven, hoewel sommige marketeers ervoor kiezen om het als verhouding te meten. Enkele voorbeelden van de verhouding meten kunnen zijn:

 • $ 1 omzet / $ 0,50 adverteeruitgaven = 200% ROAS
 • $ 4 omzet / $ 2,00 adverteeruitgaven = 200% ROAS

Voordelen van ROAS-berekeningen
ROAS geeft marketeers een eenvoudige manier om hun retour op investering te meten. Door het te gebruiken, kunnen ze de prestaties van verschillende advertentiecampagnes vergelijken en hiermee bepalen welke campagne het beste is voor hun bedrijf. Met een ROAS-berekening kunnen beleidsmakers de beste investeringen voor hun bedrijf of merk identificeren met betrekking tot hun advertentiebudget. Bovendien helpt deze KPI marketeers bij het optimaliseren van hun advertentiecampagnes.
1. Wat is ROAS Berekenen?

2. Kan ik verschillende formules en methoden gebruiken om ROAS te berekenen?

De ROAS-formule is een belangrijke kpi die verwijst naar de terugverdienratio te verhogen. Dit betekent dat je kunt vaststellen of je je investeringen terugverdient. In marketing is het een kritisch hulpmiddel om strategieën te volgen. Hoewel er verschillende formules en methoden voor het berekenen van ROAS zijn, hebben veel bedrijven hun eigen formule om ROAS te bepalen.

1. Omzetverhouding (OMR)
Dit is het meest gebruikte berekeningsmethode om ROAS te bepalen. OMR is de verhouding tussen omzet en uitgaven. U kunt de formule als volgt berekenen: OMR = totale opbrengst / totale uitgaven. Als u bijvoorbeeld €1.500 hebt uitgegeven en €3.000 hebt verdiend, is uw OMR 2 op 1. Dit betekent dat u hebt verdubbeld uw investering.

2. Omzet per klik (OPK)
De methode op de klik is een andere methode om ROAS te berekenen en is gebaseerd op het berekenen van de roi op basis van elke opbrengst. De formule is als volgt: OPK = totale opbrengst / totale kliks. Als u bijvoorbeeld €3000 hebt verdiend met 1500 kliks, dan is uw OPK €2 per klik.

3. Marginale opbrengst per klik (MPC)
MPC is een andere belangrijke formule om de ROAS te meten. Hierbij wordt gekeken naar de kosten en hoeveel de kosten stijgen voor elke klik. De formule is als volgt: MPC= [totale opbrengsten – (totale kosten/totale kliks)]. Als u €3000 hebt verdiend met 1500 kliks en €1500 hebt uitgegeven, dan is uw MPC €1.

 • Omzetverhouding
 • Omzet per klik
 • Marginale opbrengst per klik

Het is belangrijk om te onthouden dat deze formules en methoden verschillende analyses van het verkeer en niveaus van investeringsopbrengsten tonen. Daarom is het essentieel dat je begrijpt hoe je elke formule en methode moet gebruiken om de ROAS te berekenen.
2. Kan ik verschillende formules en methoden gebruiken om ROAS te berekenen?

3. Waarom is het belangrijk om ROAS te meten?

ROAS staat voor Return On Ad Spend (ROAS), waarmee het rendement van krachtige online reclamecampagnes wordt gemeten. Met het meten van ROAS kunnen bedrijven goed inzicht krijgen in hoeveel geld ze hebben besteed aan reclame en hoeveel terugkerende waarde daaruit voortkomt. Met andere woorden: ROAS laat bedrijven zien hoe succesvol hun online reclame-investeringen zijn.

1. Inzicht in uw reclame-investeringen Met behulp van ROAS krijgt u een betrouwbare indicator om te bepalen hoe succesvol uw online reclame-investeringen zijn. Het helpt u bij het maken van goede beslissingen over welke richting u aan uw campagnes moet geven en waar u meer in moet investeren. ROAS helpt u ook om een verstandige balans te vinden tussen de kosten van een campagne en de waar je voor terug krijgt. Zo voorkom je het verspillen van geld aan reclame.

2. Verbetering van uw campagnes ROAS stelt bedrijven in staat om hun kosten voor elke gedane investering in de gaten te houden en perfect te begrijpen hoe succesvol elke campagne is. Hiermee kunnen bedrijven hun inspanningen richten op verbeteringen in hun reclamecampagnes. Bedrijven kunnen ook hun prestaties vergelijken met die van andere bedrijven en waardevolle inzichten opdoen over het succes van andere campagnes.

3. Beslissingen maken Wanneer bedrijven vergelijkende gegevens hebben over de ROAS van verschillende reclamecampagnes, kunnen ze beter en meer verstandige beslissingen nemen over hun reclame-investeringen. Met ROAS kunnen bedrijven verstandige verdelingen maken van hun budgetten voor reclamecampagnes, het verhogen of verlagen van hun investeringen in reclame en het analyseren en bepalen wat werkt en waarmee het meeste geld wordt verdiend.

4. Hoe gebruik ik ROAS om de effectiviteit van mijn advertentiecampagnes te meten?

De Return on Ad Spend (ROAS) is een belangrijke metric die gebruikt wordt bij het meten van de effectiviteit van advertentiecampagnes. Het is een verhouding die gebruikt wordt om het rendement op het geïnvesteerde bedrag in te schatten. Met andere woorden, het geeft aan hoeveel geld je terugkrijgt voor elke euro die je investeert.

Voor het meten van de ROAS heb je meestal 2 belangrijke cijfers nodig: De uitgaven aan het adverteren en de totale omzet als gevolg van het adverteren. Met deze cijfers kun je de ROAS berekenen door het vermenigvuldigen van de omzet met 100 en hoeveel je uitgeeft aan reclame gedeeld door de totale omzet:
ROAS = (Omzet x 100) / Uitgaven aan advertising

Het krijgen van zowel de uitgaven en de omzet kan soms lastig zijn, maar de belangrijkste tools die je hiervoor nodig hebt, zijn:

 • Google Ads of social media advertising platformen als Facebook Ads om getargete advertenties op basis van geselecteerde criteria te sturen.
 • Een conversiemetric die gebruikt wordt om te zien of er actie is ondernomen na het zien van een advertentie.
 • Google Analytics of andere analyse tool, waarmee je de conversiemetric kan correleren met uitgaven door de tijdsperiode, land en andere variabelen.

5. Wat zijn voorbeelden van ROAS berekeningsmethoden?

Er zijn verschillende ROAS berekeningsmethoden die bedrijven kunnen gebruiken om hun terugkerende opbrengsten te beoordelen. Elk van deze methoden geeft een overzicht van de kosten die in verband staan met het verkopen van een product of dienst.

 • Eenvoudige ROAS berekeningsmethode: De eenvoudige ROAS berekeningsmethode is het eenvoudigste type berekeningsmethode. Met deze methode berekent u de waarde van bestedingen aan reclame, aan de hand van de waarde van de terugkerende inkomsten. Deze methode werkt alleen voor directe reclameterugkoppelingen en is bijzonder handig voor bedrijven die niet meer weten hoeveel hun reclamebestedingen opleveren.
 • Breed-ROS berekeningsMethode: Deze methode berekent de ROAS door de hele waarde van de reclameterugkoppeling te vermenigvuldigen met de directe opbrengsten. Het helpt de bedrijven om de waarde van hun reclamedoelstellingen beter te beoordelen. Dit type berekeningsmethode is ook nuttig als er verschillende soorten reclamestromen zijn.
 • Bruto-ROAS Berekeningsmethode:Dit type berekeningsmethode bereikt het gewenste rendement door het hoge kostenniveau te berekenen. Dit type methode is nuttig voor bedrijven die op zoek zijn naar de effectiviteit van hun advertentiebudget. Het is belangrijk voor bedrijven om optimaal te kunnen profiteren van hun reclamebestedingen.

Voor veel bedrijven is een grondige kennis van ROAS berekeningsmethoden de sleutel tot succes. Door een optimaal resultaat tegen een minimum aan kosten te bereiken, kun je je bedrijf sterk verbeteren en je klanten beter bedienen.

6. Hoe kan ik ROAS implementeren in mijn bedrijf?

Stap 1: Creëer doelen

De eerste stap bij het implementeren van een Return on Ad Spend (ROAS) strategie is het bepalen van de doelen waar je naar toe wilt werken. Of je nu meer omzet of meer klanten wilt genereren, zorg ervoor dat de doelen duidelijk zijn. Bepaal ook een passende tijdspanne voor de doelen (bijv. een jaar lang). Ook is het belangrijk dat de doelen realistisch zijn.

Stap 2: Verzamel de juiste data

Uiteindelijk gaat het om het maximaliseren van je ROAS. Daarom is het belangrijk dat je de juiste gegevens verzamelt. Deze gegevens kunnen aan verschillende activiteiten en bronnen worden toegekend, waaronder:

 • Mobiele applicatie
 • Online advertenties
 • Offline advertenties (tv, radio, print)
 • Social media marketing
 • Peer-to-peer marketing

Door de juiste gegevens te verzamelen en deze te analyseren, kun je de prestaties van je inzetten verbeteren.

Stap 3:Ontwikkel een ROAS strategie

Nu je de juiste data hebt verzameld, is het tijd om een strategie te ontwikkelen om ROAS te maximaliseren. Stel een doel voor de prestatieniveaus van iedere kanaal en resoluut de bronnen van deemoedigen. Verbeteren ROAS kan door het optimaliseren van campagnebudgets, targeting, advertentiecreatie en andere elementen binnen jouw marketingstrategie. De ROAS strategie die je ontwikkelt, moet aan de doelen voldoen die je in stap 1 hebt afgesproken.

Vraag en Antwoord

Q: Wat is een ROAS-berekening?
A: Een ROAS-berekening is een manier om de effectiviteit van advertentiecampagnes te meten. Het berekenen van ROAS wordt vaak gedaan door de totale inkomsten te delen door de advertentiekosten of de waarde van de conversies te delen door de kosten.

Q: Hoe kan ik een ROAS-berekening uitvoeren?
A: Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om een ROAS-berekening uit te voeren, afhankelijk van de specifieke doelstellingen van jouw bedrijf. De twee meest voorkomende manieren zijn door de totale inkomsten te delen door de advertentiekosten of door de waarde van conversies te delen door de kosten.

Q: Wat voor soort informatie heb ik nodig om een ROAS-berekening uit te voeren?
A: Om een ROAS-berekening uit te voeren, heb je de volledige advertentiekosten van je campagne en de totale inkomsten of de waarde van de conversies nodig.

ROAS-berekening is een eenvoudig maar veelzijdig hulpmiddel om advertentiecampagnes te meten. Door de juiste formules en methoden te gebruiken, kun je de ROAS berekenen en betere resultaten van je campagne krijgen. Zorg ervoor dat je altijd scherpblijft en de prestaties van je campagne weet te verbeteren.