ROI berekenen: hoe doe je dat?

[ad_1]
Veel bedrijven willen graag weten wat de Return on Investment (ROI) is van hun marketing- en reclame-uitgaven. ROI is een belangrijke indicator omdat het aangeeft of de investering wel of niet rendabel is geweest. Maar hoe bereken je deze ROI? In dit artikel leggen we uit hoe je de ROI berekent en waar je op moet letten.

Wat is ROI?

De ROI is een meetinstrument om te bepalen wat de opbrengst is van een investering in relatie tot de investering zelf. Met andere woorden, de ROI geeft aan of een investering rendabel is geweest. De ROI kan worden berekend voor verschillende soorten investeringen, zoals marketingcampagnes, reclame-uitingen, vastgoedinvesteringen enzovoort.

De formule voor ROI

De formule voor de ROI is erg eenvoudig:

ROI = (Opbrengst – Investering) / Investering x 100%

Met deze formule kun je de ROI berekenen van elke willekeurige investering, inclusief marketing- en reclame-uitgaven. Het tellertje van de formule staat voor de opbrengst die gegenereerd wordt, terwijl het noemer staat voor de totale investering.

Een voorbeeld van ROI-berekening

Stel je voor dat je als bedrijf een digitaal advertentieprogramma hebt gelanceerd, dat in totaal 5000 euro kostte. Na afloop van de campagne heb je hiermee een omzet behaald van 10.000 euro. Met de formule hierboven wordt de ROI als volgt berekend:

ROI = (10.000 euro – 5.000 euro) / 5.000 euro x 100% = 100%

Dit betekent dus dat de investering dubbel is terugverdiend en dat de campagne in dit specifieke geval een positieve ROI heeft opgeleverd. Het is belangrijk om te weten dat de ROI van campagnes op de lange termijn kan fluctueren, afhankelijk van het soort bedrijf en de activiteiten.

Waar moet je op letten bij het berekenen van ROI?

Er zijn enkele zaken waar je op moet letten bij het berekenen van de ROI. Ten eerste is het belangrijk om een breder beeld te krijgen van de verschillende investeringen die een bedrijf heeft gedaan. Op die manier kun je een zinvolle vergelijking maken tussen verschillende campagnes.

Ten tweede is het belangrijk om alle gerelateerde kosten in gedachten te houden. Dit betekent dat je naast de initiële investering ook kosten voor adverteren, digitale marketing, en andere gerelateerde kosten, zoals personeel, moet opnemen in de berekening. Door alle kosten op te tellen, krijg je een beter beeld van de volledige ROI.

Tot slot is het bij het berekenen van de ROI essentieel om rekening te houden met foutmarge en onnauwkeurigheid. Kleine veranderingen in aannames die in de berekeningen worden meegenomen, kunnen een groot verschil maken in hoe de ROI wordt gemeten.

Conclusie

De ROI berekenen is niet moeilijk als je de formule begrijpt en de juiste informatie en kosten in gedachten houdt. Een positieve ROI is de droom van elke marketeer en ondernemer, omdat het betekent dat de investering zich heeft terugverdiend. Door de verschillende investeringen van je bedrijf in kaart te brengen en te berekenen, kun je strategischer investeren en grotere winsten behalen.
[ad_2]